Letar du efter ett originellt sätt att utöka din samling av krukväxter? Då är förökning eller sticklingar ett utmärkt alternativ för dig! Det är en snabb och enkel metod med vilken du kan multiplicera din växtsamling.
I denna blogg kommer jag att berätta allt om de olika materialen för att göra förökningar. Och varför vi rekommenderar att använda Vitmossa för att göra dem.
Material för att göra förökningar
Först och främst finns det olika material du kan göra förökningar på. Det mest populära materialet är Vitmossa. Detta är en typ av mossa som behåller fukt och släpper ut den till rötterna. Andra förökningsmaterial är Perlit, Kokosjord, Lecakulor, och Vermikulit. Varje material har sina egna fördelar. Perlit ger bra dränering och därmed luftig förökningsjord. Kokosjord är lämplig för de flesta krukväxter eftersom den är pH-neutral. Leca håller vatten bra, med mindre risk för rotröta. Och vermikulit fungerar bäst för att så frön.
Dessutom är det också möjligt att föröka växter i vatten. Det är viktigt att notera att du alltid ska använda rent material. Detta kommer att förhindra risken för bakteriella infektioner och svamptillväxt.
Det finns många olika material och sätt att göra förökningar. Vi rekommenderar generellt att använda Vitmossa. Denna metod säkerställer friska rötter som kommer att hålla länge. När rötterna är tillräckligt stora kan du överföra växten till jorden. Det är viktigt att vänta tills rötterna har utvecklats tillräckligt. Annars finns det en risk att dina förökningar inte överlever omplanteringen.
Kan jag alltid ta förökningar?
Att göra förökningar av krukväxter görs bäst på våren och sommaren. Detta beror på att chansen för överlevnad för växten utanför dessa säsonger är för liten. På våren och sommaren har växterna mer energi att växa och utvecklas. Detta ökar chanserna för framgång.
Olika former av förökningar
Du kan göra olika typer av förökningar för olika växter. Nedan ger vi dig en översikt.
Stamförökningar
För stamförökningar skärs en gren från växten. Denna gren behandlas på ett visst sätt för att växa rötter. Oavsett vilken metod du väljer, se till att du använder rätt teknik för din växt. Och att saxen du använder för att klippa grenen och växten är ren (och frisk).
Suckulenter
Med suckulenter kan du göra en förökning genom att försiktigt ta bort ett blad från stammen. Låt först detta blad torka i några dagar och placera det sedan på lätt fuktig jord. Sedan är det mycket tålamod! Detta beror på att dessa förökningar kommer att rota och växa mycket långsamt. Undvik att jorden är för våt, eller ditt blad för färskt, detta kommer att förhindra att din förökning ruttnar.
Rotförökningar
Rotförökningar innebär att placera en gren direkt i jord, vatten eller vitmossa. Efter vilket nya rötter bildas och en ny växt skapas.
Tips & tricks
- Byt ditt vatten varje vecka med förökningar i vatten för att förhindra algtillväxt. Vissa väljer att inte byta vattnet. Förökningen släpper ut rotbildande hormoner i vattnet när den växer. Detta kan få fler rötter att växa snabbare. Byt dock ditt vatten när det blir grönt och grumligt. Algtillväxten absorberar allt syre från ditt vatten, vilket din förökning också behöver!
- Om du använder en sluten behållare med vitmossa för förökningar, se till att det finns tillräcklig ventilation. För i en lufttät behållare finns det stor risk för mögel. Se då också till att sterilisera dina växter och saxar.
- Har du inte gjort förökningar tidigare? Experimentera då först med en enklare växt. Philodendron, pothos och monstera rotar snabbt i vatten. Och är därför idealiska växter för att få lite erfarenhet av växtförökning.
- Växtförökningar tar ganska lång tid och är inte alltid framgångsrika. Ju fler förökningar du gör, desto större är chansen att få en ny växt!
Sammanfattningsvis
Oavsett om du just har börjat samla krukväxter eller redan är en erfaren växtälskare, är växtförökningar ett utmärkt sätt att utöka din samling. Genom att välja rätt metod, tid och material kan du skapa din egen gröna oas.
Se vilken metod som passar dig, experimentera och njut av förökningsprocessen! Vet att du alltid kan komma till oss för förökningsmaterial och råd!