Som en växtälskare vet du att ta hand om krukväxter kan vara både en givande och utmanande uppgift. Ett av de största hoten mot dina växters hälsa är rotröta. Rotröta kan allvarligt skada dina växter.
Så det är viktigt att veta hur man känner igen, förhindrar och behandlar det. I den här artikeln kommer vi att prata om vad exakt rotröta är, vad som orsakar det och hur det skadar dina växter.
Vi kommer också att ge dig några tips om hur du förhindrar och behandlar rotröta. Efter att du har läst den här artikeln kommer du att kunna känna igen, förhindra och bekämpa rotröta!
Känna igen rotröta
Om du misstänker rotröta kan följande vara en indikation på att det är verkligt:
- Bladen på din växt visar missfärgning och har bruna fläckar
- Din växts blad börjar dö eller skrumpna
- Din växts rötter luktar inte fräscht (svamplukt)
- Rötterna känns mjuka och/eller svampiga
- Rötterna är bruna och/eller slemmiga
- Vatten absorberas inte ordentligt
Vad är rotröta
Rotröta är en term som används för att beskriva ett tillstånd i växter. Det hänvisar till situationen där rötterna på en växt påverkas. Detta beror på en kombination av olika svampar, bakterier eller andra patogener. Denna infestation kan leda till skador och försämring av rötterna. Vilket i sin tur kan påverka tillväxten och hälsan hos hela din växt.
Orsaker till rotröta
En av de vanligaste orsakerna till rotröta är övervattning. Detta kan göra att växtens rötter inte kan absorbera näringsämnen. Att använda jord med dålig dränering kan också bidra till rotröta. Till exempel, om din jord börjar bli klumpig och kompakt. Detta förhindrar din växt från att mata sina rötter eftersom porerna i jorden är för små. Detta kan också förvärras om inte tillräckligt med syre kommer in i jorden. Skador på rötterna kan också leda till rotröta. Så detta kan också hända under omplantering om rötterna hanteras för hårt.
Hur skadar rotröta min växt?
Rotröta kan påverka och skada din växts rötter. Detta kan leda till minskat upptag av näringsämnen och vatten. Om rotröta inte behandlas i tid kan din växts rötter bli mycket skadade. Dessa skadade rötter kan inte absorbera viktiga näringsämnen som behövs för överlevnad. Detta kan så småningom leda till att din växt dör, och det vill du inte!
Tips för att förhindra rotröta
En av de bästa åtgärderna för att förhindra rotröta är att se till att du har tillräcklig dränering i botten av dina krukor. Detta gör att överflödigt vatten kan rinna bort lätt. Vilket gör att rötterna på dina växter kan andas bättre.
Rätt jord
Två saker påverkar detta: krukjord & krukor. Om du inte har rätt krukjord kan din jord behålla för mycket vatten. Detta kan orsaka att rötterna ruttnar. Våra SYBASoil-mixar är designade för att hålla precis rätt mängd vatten per växtart. Köp vår växtspecifika krukjord här.
Vår krukjord ger rätt struktur som dränerar överflödigt vatten snabbt.
Rätt kruka
En annan åtgärd är att se till att din kruka inte är för stor i förhållande till växten själv. För mycket utrymme kan göra att jorden förblir fuktig för länge. Det är också viktigt att din kruka har ett hål så att vatten kan läcka bort. Det finns många påståenden om att sätta lecakulor i en stängd kruka förhindrar rotröta. Men detta är inte en bra idé för de flesta växtarter.
Du kan inte se hur mycket vatten som finns i lagret av lecakulor, och du kan lätt ge för mycket. Ett hål i din kruka är den enda säkra lösningen för att förhindra rotröta. Köp rätt krukor, såsom odlingskrukor här.
Hur man kontrollerar rotröta
Åh nej... Försök att försiktigt ta bort de skadade eller påverkade rötterna först.
Steg 1. Ta bort rötterna
Friska rötter ser vita och fasta ut. Du kan ta bort de bruna, slemmiga rötterna med sax. Se till att saxen är ren och vass för att förhindra ytterligare infektion. Det är lämpligt att hålla växten under en kran för att ta bort gammal jord. Denna kan innehålla bakterier som gör att rotrötan kommer tillbaka.
Steg 2. Plantera om växten
Plantera sedan om växten i ren krukjord eller substrat, såsom växtspecifik krukjord. Detta innehåller tillräckligt med viktiga näringsämnen, luftgenomsläpplighet och vattenkapacitet. Läs mer om hur du bäst planterar om en växt här.
Steg 3. Beskär växten (valfritt)
Om du har tagit bort mycket av rötterna, överväg att beskära en del av växten. Med tanke på att förhållandet mellan rötter och växt inte längre är lika med varandra. Då kan beskärning hjälpa växten att återhämta sig. Det finns dock också en risk att växten går in i chock och slutar växa ett tag.
Försvinner rotröta av sig själv?
Rotröta i krukväxter försvinner inte av sig själv. Om du börjar märka att dina växter visar symtom, agera snabbt. Detta hjälper dig att minimera skadorna orsakade av rotröta.
De olika typerna av rotröta.
Rotröta kan ha två orsaker. Den första är långvarig exponering för övervattnade förhållanden. Detta kan göra att vissa rötter dör på grund av brist på syre. När de dör kan de börja ruttna eller ruttna bort. Rötan kan sedan sprida sig till friskare rötter och döda dem också. Även om jordförhållandena korrigeras. Den andra källan kan vara en svamp i jorden. Svampen kan lura i jorden oändligt. Och sedan plötsligt blomstra när växten övervattnas en eller två gånger. Rotrötesvampen attackerar rötterna och får dem att dö och ruttna bort. Så om du plötsligt har rotröta även om växten inte övervattnades, berodde det förmodligen på en svamp.
Slutsats
Rotröta kan vara ett stort hot mot dina växters hälsa. Så det är viktigt att veta hur man känner igen och behandlar det. Se till att du regelbundet kontrollerar dina växters hälsa.
Se till att du använder rätt växtspecifik krukjord & krukor, och vattna inte för ofta. Om du alltid vill hålla ett öga på dem, är en genomskinlig kruka mycket praktisk!
Om det händer, ta försiktigt bort de skadade rötterna. Och ersätt den gamla jorden eller substratet med en ny och lämplig. Din växt kommer att tacka dig!